一群讀緊partime 音樂夜校既莘莘同學仔 ...
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

一群讀緊partime 音樂夜校既莘莘同學仔 ...

首頁首頁  搜尋搜尋  Latest imagesLatest images  會員註冊會員註冊  登入登入  

一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事

向下 
3 posters
發表人內容
Susan Chan
Admin
Admin
Susan Chan

文章總數 : 86
學校級別 : High Cert
主修樂器 : violin
注冊日期 : 2008-01-01

一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事 Empty
發表主題: 回復: 一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事   一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事 Empty周一 2月 16, 2009 11:27 pm

唔 .... 都係既, 但無工就無收入, 到時連琴都學唔到呀
回頂端 向下
estelle
一級會員
一級會員
estelle

文章總數 : 4
學校級別 : DIP
注冊日期 : 2009-01-17

發表主題: 回復: 一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事   一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事 Empty周日 2月 15, 2009 6:05 pm

8級琴... vocal...non jupas 真開心. 加油.
susan: 你點呀? 心情仍灰暗? 加油. 不過相反你在這個時間可以有時間狂練7級, 如果合格, 你又近一步了, 都算找緊工啦...
回頂端 向下
Pierra *
三級會員
三級會員
Pierra *

文章總數 : 29
學校級別 : high cert
主修樂器 : wanna be singing........***
注冊日期 : 2008-02-15

發表主題: 回復: 一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事   一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事 Empty周五 2月 13, 2009 10:56 pm

呢一刻我都唔敢話用VOCAL黎搵食
但係的確我係有諗過 ^V^

我咁急住考
係因為我今年報左NON-JUPAS
我......想用VOCAL黎做AUDITION (如果有機會的話)

如果唔O向國際學
出面D學費好貴
我比唔黎咖 Sad
回頂端 向下
Susan Chan
Admin
Admin
Susan Chan

發表主題: 回復: 一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事   一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事 Empty周五 2月 13, 2009 1:25 am

Estelle....sorry, 咁遲先覆, 近排未揾到工好煩, 都無心機上嚟睇 ...
其實我好有信心自己會可以走音樂路, 我都唔覺得大個學音樂有特別困難(除左指, 但只要肯操就得), 但因為生活問題又要返工又要返學同練琴, 令我很辛苦 ....... 如果可以full time學音樂, 相信我可以快好多好多 .........
回頂端 向下
Susan Chan
Admin
Admin
Susan Chan

發表主題: 回復: 一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事   一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事 Empty周五 2月 13, 2009 1:21 am

Pierra .... 學vocal如果唔係用嚟揾食既話, 遲少少你考八級琴先學都未遲, 係咪照係學校排住隊先囉, 排得嚟都差唔多(我上年都係排唔到女既老師, 所以跟阿sir 學, 點知一上堂, 原來大家之前識 ... haha)
如果唔係, 你問學校既老師可唔可以私人係出面學, 但當然可能會貴好多, 同埋唔可以俾學校知
回頂端 向下
Pierra *
三級會員
三級會員
Pierra *

主修樂器 : wanna be singing........***

發表主題: 回復: 一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事   一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事 Empty周四 2月 12, 2009 11:45 pm

我而家好想學VOCAL
其實都想左好耐
不過我想今年考埋個grade 8去咖.....
不過國際通知我話學校D VOCAL teachers已經full曬
都唔知點算
回頂端 向下
estelle
一級會員
一級會員
estelle

文章總數 : 4
學校級別 : DIP
注冊日期 : 2009-01-17

發表主題: 回復: 一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事   一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事 Empty周五 1月 30, 2009 12:50 pm

噢... 呀... 為所有成年或以上才"上車"的音樂人打氣!!
大人大姐才學音樂, 真的好辛苦架, 有苦自己知...
susan, 革命尚未成功, 大家繼續努力!!
還有沒有其他"成年上車音樂人"? 歡迎分享分享, 互相支持.
新年快樂!
回頂端 向下
Pierra *
三級會員
三級會員
Pierra *

發表主題: 回復: 一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事   一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事 Empty周日 2月 17, 2008 10:53 pm

榜樣
我都要向他學習呀!!!!!!!
我很羡慕他
幾年之內就可以有3種樂器8級~~~ Very Happy Very Happy
回頂端 向下
Susan Chan
Admin
Admin
Susan Chan

發表主題: 一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事   一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事 Empty周日 2月 17, 2008 3:31 am

一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事﹕

http://jobmarket.singtao.com/Resources/article.jsp?article_id=2188&magazine_type=JM
回頂端 向下

一個保險經紀40歲先嚟轉做音樂教師既故事
回頂端 
1頁(共1頁)

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
一群讀緊partime 音樂夜校既莘莘同學仔 ... :: 快啲入嚟傾下繼啦 !!!!-
前往: